Gastouder Laura

Stage Denemarken

Het laatste jaar van mijn opleiding ben ik twee maanden op buitenlandse stage geweest naar Denemarken. Hier liep ik stage op een buiten kinderdagverblijf. stage denemarkenHier verbleven kinderen van ongeveer 3 tot 5 jaar op een opvang buiten in de natuur. (kinderen gaan in Denemarken pas met de leeftijd van 5 jaar naar de basisschool).

De kinderen werden eerst door de ouders naar het “normale” kinderdagverblijf gebracht, en vanuit daar vertrokken ze met een grote groep kinderen in een bus naar de buiten opvang. Hier hadden ze een klein houten huisje boven op de heuvel en heel veel natuur. De kinderen verbleven grotendeels buiten.
Tussen de middag kregen de kinderen warm eten, hierdoor leerden ze verschillende smaken kennen. Tussendoor kregen ze groente, fruit en broodjes. Suiker kregen ze niet, dit was omdat ze thuis al genoeg suiker kregen en dit op de kinderopvang niet nodig was.

Wat ik meeneem naar mijn gastouderopvang:

– Veel naar buiten
– Met simpele dingen activiteiten bedenken, meestal vinden ze dit leuker dan een knutselwerkje wat al bijna voor ze is klaargemaakt.
– Veel zelf laten doen en bedenken, pas als ze er echt niet uitkomen bijspringen, maar niet voor zeggen. Het is belangrijk dat ze zelf met een oplossing komen.
– Met thema’s werken, zodat er altijd wat te doen is
– Niet achter de tv of computer.
– Vaste tijden aan tafel en hier gezellig met elkaar praten.
– stimuleren om veel met elkaar te praten en overleggen